River Kwai

De brug over de Kwai rivier is erg bekend geworden door de beroemde films. De brug ligt in de provincie Kanchanaburi , wat de op twee na grootste provincie van Thailand is. Het gebied heeft een oppervlakte van bijna 20.000 vierkante kilometer en ongeveer 736.000 mensen wonen in deze provincie.

De ‘bridge over the rivier Kwai’ is een zwarte ijzeren brug, die ooit vanuit Java door oorlogsgevangen naar Thailand is gebracht, als onderdeel van de ‘Death Railway’, die Thailand met Birma verbindt. De brug is vandaag de dag nog steeds in gebruik en is tijdens de Tweede Wereld Oorlog vaak het doelwit van bomaanslagen geweest. Na de oorlog moest de brug dan ook gerestoreerd worden. Origineel aan de brug zijn onder andere de gebogen overspanningen. Een mooie route die bijna elke dag gereden wordt is de historische route van Kanchnaburi naar het treinstation in Nam Tok.

De provincie waar de brug te vinden is heeft zelf een prachtige natuur en de mensen hebben de reputatie erg vriendelijk te zijn. Ontdek de mooie watervallen, bergen, grotten, nationale parken en dan natuurlijk ook even de beroemde brug. Wel zal dit waarschijnlijk niet het hoogtepunt van je reis naar dit gebied zijn, maar door zijn bekendheid is het wel leuk om de brug gezien te hebben.

Reis je toevallig eind november of begin december door dit gebied, dan heb je het geluk het festival bij de Kwai rivier mee te maken. Bij de brug worden dan spectaculaire licht en geluid showen gehouden.

Het centrum van Kanchanaburi is bovendien erg levendig en wordt ook wel een paradijs voor backpackers genoemd. Veel hostels liggen aan de rivier, wat een mooi uitzicht geeft en daarbij komt dat de stad niet duur is.

Brug over de rivier Kwai

Internationaal beroemde brug, als onderdeel van de Dodenspoorlijn die Thailand met Birma verbond. Deze is gebouwd door geallieerde krijgsgevangenen onder Japanse supervisie in Wereldoorlog II. De brug overspant de Kwai Yai rivier. De eerste spoorwegbrug over de Kwai rivier was van hout gemaakt. Het maakte deel uit van de zogeheten “Dodenspoorlijn” tussen Thailand en Birma, welke gebouwd is door meer dan 100.000 krijgsgevangenen. Tienduizenden hebben de slechte werkomstandigheden, ziekten en vreselijke kampdiscipline niet overleefd. Velen zijn begraven op de oorlogsbegraafplaatsen. Tegenwoordig heeft de brug een normale functie met treinen naar Nam Tok die de brug enkele malen per dag passeren. Een anekdote: let er op dat de naam uitgesproken dient te worden als “Brug over de rivier Kwae” (spreek uit ”kweh”) dus niet Kwai (spreek uit “kwaai”). Kwai betekent buffel in het Thaise en de bevolking zal niet begrijpen wat u bedoelt.

Deze brug is vooral bekend door de gelijknamige film. In 1942 gaf het Japanse leger opdracht voor de bouw van een spoorweg tussen Siam (Thailand) en Birma (Myanmar). Honderdduizenden gevangenen werkten een half jaar lang, 18 uur per dag, onder erbarmelijke omstandigheden aan deze 415km lange spoorlijn. De dwangarbeid, mishandeling, ziektes en ondervoeding eisten duizenden mensenlevens. De brug werd tientallen keren gebombardeerd. De Thaise regering besloot de spoorlijn te restaureren en er een toeristische attractie van te maken. Tot op heden is het vooral een herdenkingsplaats. Ook de volgende bezienswaardigheden in Kanchanaburi staan nog stil bij de herinneringen aan de oorlogstijd: het JEATH Oorlogsmuseum, de Allied War Cemeteries, het Thailand-Birma Railroad Center en het Hellfire Pass Museum. Ook kunt u een treintocht maken over de Birma-spoorweg.

De naam JEATH bestaat uit de letters van Japan, Engeland, Australiƫ, Thailand en Holland, de landen waarvan de mensen betrokken waren bij de bouw van de Birma-Spoorlijn.
In het museum zijn tekeningen van gevangenen, wapens en foto's te zien. Ook zijn er gereconstrueerde gebouwen uit de kampen. Het museum vormt een goede combinatie met het Thailand-Burma Railway Centre.

Oorlogsbegraafplaats & museum

 

De oorlogsbegraafplaats van Kanchanaburi ligt in de stad. Er liggen 6982 geallieerde krijgsgevangenen die overleden zijn tijdens de constructie van de Dodenspoorlijn. Er is een tweede, kleinere begraafplaats aan de andere kant van de rivier, deze is gevestigd op het voormalige krijgsgevangenenkamp van Chongkai. Deze begraafplaats is vrediger, hier liggen voornamelijk Engelse krijgsgevangenen begraven. Beide erebegraafplaatsen worden bijzonder goed onderhouden. Het JEATH oorlogsmuseum bestaat uit een replica van een bamboehut waar de gevangenen in moesten leven. Het is gevuld met schetsen, foto’s, artikelen, gereedschappen, brieven van voormalige krijgsgevangenen en andere objecten die de aspecten van het leven in dat kamp weerspiegelen. JEATH is de afkorting voor Japan, Engeland, AustraliĆ« & Amerika, Thailand en Holland; de thuislanden van de meeste geallieerde krijgsgevangenen.

terug overzicht